Érdekes adatok Thaiföldről, Laoszról és Kambodzsáról


A címben szereplő három országban csak összesen tartózkodtunk annyit, hogy elég érdekes adatra bukkanjunk, így ezúttal kivételesen ömlesztünk.

– Thaiföldön a Mekiből és a Burger Kingből is van házhoz szállítás.
– Délkelet-Ázsiában máshol sem páriák, de Thaiföldön különösen szabadon vállalhatják fel identitásukat a transzszexuálisok. Olyan kultúrából érkezve, ahol a nőként viselkedő férfiakat általános társadalmi megvetés övezi, ez eleinte nagyon fura. A transzszexuálisok gyakorisága Thaiföldön pedig alaposan elgondolkodtatja az embert, hogy ha mondjuk Európában is ilyen sok van belőlük, akkor min kell átmenniük ezeknek az embereknek csak azért, mert a homofób többség arra ítélte őket, hogy titokban kelljen élniük.

– Thaiföldön nagyon gyakori a tetoválás, ám szinte kizárólag férfiakon fordul elő. Bár az is lehet, hogy nem láttunk elég félmeztelen nőt. Az igazi a vidéki, ötvenes, földműves férfi, mellén két jó nagy tigrissel, naiv, úgynevezett börtön-stílusban.
– A világ legnagyobb rizsexportőre Thaiföld.
– Vientiane belvárosában nagyon sok az afrikai néger. Teljesen értetlenül álltunk a jelenség előtt.
– Laosznak hat és fél millió lakosa van, ám a legnagyobb városban, Vientiane-ban is alig laknak félmillióan. Az ország lakosságának több, mint hetven százaléka falvakban lakik, aminél a világ kevés országa tud többet felmutatni.
– Még Vientiane is inkább tűnik falunak, mint metropolisznak. Biztosan ez az egyetlen környékbeli főváros, ahol még a központban sincs soha dugó.
– Laosz szegénységéből, valamint abból kifolyólag, hogy szemben Kambodszával, ide kevésbé figyel a múlt bűnei miatt szégyenkező nyugat, elképesztően sok az egy főre jutó nyugati szexturista.
– Laosz törvényei elvileg szigorúan tiltják, hogy az ország állampolgárai külföldiekkel létesítsenek szexuális kapcsolatot.
– A francia örökségnek köszönhetően a laoszi falvakban rendkívül népszerű a pétanque. – A szovjet örökségnek köszönhetően Laoszban annyi a szocreál vidéki művelődési ház, hogy még egy magyar is felkapja a fejét. És fekete Volgák is vannak.
– Laoszban még él és virul az úttörő-mozgalom.
– Ezt elég nehéz pontosan lemérni, de ha esetleg valakinek sikerülni kifejleszteni valami eszközt kanyargósság-mérésre, az mindenképpen menjen el feltérképezni Közép-Laosz hegyi útjait, mert mi ilyen súlyos esetekkel még nem találkoztunk.
– Laoszban láttunk először olyat, hogy az út szélén valaki az elhaladó autósoknak bushmeat-et, a vadonban fogott egzotikus állatot kínált vacsorára. Ez egy mosómedve-méretű, lompos farkú patkány-szerűségnek tűnt, és eléggé rúgkapált.
– Utunk során a dél-laoszi Pakséban próbáltak meg nekünk először füvet eladni.
– Laosz történelme nagyon röviden: néhány év jólét előtt és után néhány évszázad szenvedés a minden irányból érkező megszállók alatt.

– Sok idegesítő dolog történik elmaradott országok buszain, de ami Laoszban folyik, az elképesztő. A sofőr rendszeresen megáll csak azért, hogy a lesben álló mozgó árusok rátukmálhassák a portékájukat az utasokra. És nem ám csak az ablakon keresztül, ahogy a régióban máshol szokás, hanem az árusok fel is szállnak harminc sült csirkével, cefrével teli üvegekkel és minden egyéb vacakkal, teljesen eldugítva a folyosót és büdösségeket dugdosva annak is az orrá alá, aki már előre ordítja, hogy nem kér semmit.
– Laoszban az üdítőt előbb áttöltik egy jéggel teli nejlonzacskóba, szívószálat dugnak bele, és úgy árulják.
– A kilencvenes évek elején az ország nagyon lassan elkezdett kinyílni, de azért ez még ma is majdnem annyira klasszikus kommunista diktatúra, mint az észak-koreai vagy a kubai.
– Laosz nem kifejezetten a kifinomult luxusról híres, de bagettet és Nevető Tehén sajtot minden utcasarkon lehet kapni. Az utóbbi soha nincs hűtve, ami minden bizonnyal nagyon érdekessé teszi mind az állagát, mind a benne élő kórokozó-kolóniákat.
– Sehol sem láttunk annyi cuki, csüngőhasú malacot és annyi peckes kakast, mint a laoszi falvakban.
– Az emberiség történetében a legtöbb bombát az amerikaiak dobták le Kelet-Laoszra, hogy így próbálják elvágni az erre haladó észak-vietnami utánpótlási útvonalakat. Nem sikerült. A ledobott bombák szignifikáns hányada nem robbant fel, ezek eltávolítása csak elképesztően lassan tud haladni a munka pepecs és költséges jellege miatt, így azóta is rendszeresen halnak itt meg a helyiek, akik a földeken dolgozva megbolygatják a robbanószerkezeteket.
– Laoszban és Kambodzsában találkoztunk először ipari mennyiségben árusított, hamis Lonely Planet-útikönyvekkel. Csak egy Fülöp-szigeteket vettünk…
– Laoszban és Kambodzsában is – az elegánsabb éttermeket leszámítva – olyan vacak kis műanyag-székeken kell ülniük a vendégeknek, mint Európában az óvodákban.

– Kambodzsában ugyan a riel a hivatalos pénz, de az ország gyakorlatilag amerikai dollárral működik. Dollárt adnak ki a bankautomaták, és szinte mindenhol, ahol fehér ember megjelenésére egyáltalán számítani lehet, dollárban is vannak kiírva az árak.
– Az utunk során hallott nyelvek közül messze a kambodzsai khmer hangzik a leghülyébben.
– Kambodzsában a csapból is AIDS-ellenes kampányok folynak.
– A Kambodzsában forgalmazott angol nyelvű DVD-ket nem szinkronizálják, hanem angol nyelven feliratozzák ezeket. Sajnos a feliratozást végző vállalkozók nem kenik-vágják Shakespeare nyelvét, így a végeremény az, hogy a helyesen beszélő szereplők alatt nevetségesen félrehallott angol mondatok futnak.
– Kambodzsa egészét, de különösen a fővárost, Phnom Penht állandóan belengi a rothadás bűze. A halszósz aromája keveredik a benzingőzzel, rohadó zöldségekkel és rohadó élőlényekkel.
– Egyértelműen pedofil turistát egyet sem láttunk a három országban, olyan 190 magas, 130 kilós nyugati turistát viszont elég sokat, aki 14 éves testtel rendelkező helyi huszonéves lányokkal flangált.
– A három ország közül messze Thaiföldön főznek a legjobban és Laoszban a leggyengébben.


Leave a Reply

Your email address will not be published.